22 november, 2010

Vitt

Rubriken syftar inte på det vita täcke som håller på att bädda in oss i mjuka bolster. Nej, något mycket mer varaktigt än novembersnö följer här nedan.

Fick häromdagen syn på en vit liten mur i ett husreportage hos Hus&Hem från Österlen. Vita muren ramar in och höjer upp en, likaledes vit, plantering bestående av silverarv, vit kärleksört, buxbomsbollar, stäppsalvia, lagerhägg, vita bollvivor och ett silverpäron.
I rätt miljö och till ett passande hus kan det vara tjusigt att matcha trädgårdens fasta element med växterna på detta sättet. Särskilt om man är på jakt efter ett formstarkt och "designat" uttryck. Vill man vara mer vågad kanske en lila stödmur till stenkyndel och aklejor kunde vara något? Eller varför inte skoja till det med solgul puts till slingrande krasse och lysande ringblommor.

Murar är bra till mer än bara prydnad. Mycket lämplig om man vill förbättra eller förändra ståndorten för växterna. Murar ger en något varmare och mer dränerad växtplats. Gillas av torrbollar som lavendel och malört. Eller så trixar man till det med några lass torv innanför sin lilla mur och får en helt annan ståndort. Då är det istället azalean, det amerikanska hönsbäret och någon liten lönn som kommer visa sin ohejdade uppskattning.

Perenner blir i de allra flesta fall förtjusta om de får åtnjuta en något upphöjd tillvaro. Då slipper de, den bland perenner så illa omtyckta, vintervätan. En riktig fuling, som avslutat mången perennliv i förtid. Och sådana tråkiga trädgårdsöden vill vi ju undvika!

Bilderna kommer från Hus&Hem

4 kommentarer:

Ester sa...

Tjusigt! Det är något visst med putsade vita murar. I alla fall så länge de är någorlunda vita...
Må så Gott!
Ester

Charlotta sa...

Ja, det där var verkligen jättefint!
Något att tänka på...

skogslunden sa...

Sååå snyggt!

Laila sa...

Upphöjda odlingsbäddar är det ända som fungerar i vår vinter- och vårfuktiga dal. Men vi håller oss till torvblock och stenbumlingar, något annat skulle nog se konstigt ut i vår halvvilda torparträdgård...
Ha det gott!/Laila