31 januari, 2013

Den lilla svarta


Ett måste i varje garderob, sägs det. Dock är användningstillfällena ganska få. En regning tisdagseftermiddag eller en kylig aprillördag med trädgårdssysslor är väl kanske inte direkt tillfällen att strutta runt och njuta av sin lilla svarta.

En liten svart som däremot tål att njutas i vilket väder som helst är S:t Eriks trädgårdstegel. Tegel känns som ett roligt markmaterial och nästan lite exklusivt eftersom det inte är så flitigt använt. Inte i var mans trädgård som marksten och plattor av betong.

Kanske inget för min egen trädgård, där det finns ett hus från 1800-talet att ta hänsyn till. Men till ett nybyggt hus skulle det kunna bli hur snyggt som helst. Tycker att det svarta teglet ger ett stilrent intryck med sin mörka och strama kulör, men ändå levande med sin lite ojämna struktur och form.

Svart är en läcker färg att kombinera med grönska och blommor. Tänk en uteplats där yvig lavendel ramar in med sina lila blomskyar eller en limegrön funkia som lägger sina frodiga blad över tegelgångens kant.


Bäst är kanske att kombinera med andra markmaterial, så att inte trädgården blir mörk och dyster när tanken var läcker och stram.

Hoppas att ni har en finfin torsdag!

Bilder från S:t Eriks hemsida.

8 kommentarer:

samson sa...

här är en som inte ens äger nån "den lilla svarta"att strutta omkring i
men svart i trädgården är snyggt
ha det så bra
maggan

Anna-Maria sa...

;-D äger inte heller ngn liten svart men i trädgården finns det en hel del svart.Marktegel är jättesnyggt, håller med!

gittan sa...

Åh, den gillade jag! Det vore kanske något för mitt fulgula 50-talshus? Vi köpte mörk sten till mur-rabatten men den blev inte så mörk som vi hoppats / gittan

Katinka Raabymagle sa...

Super skønt materiale - jeg synes den sorte farve er både elegant og dejlig ydmyg at arbejde med ude.

Dejlig dag fra
Katinka

Leena sa...

Läckert och stilrent! Den skulle jag mycket gärna ha vid entrén, just med en sådan rejäl bänk till. Drömma kan man ju ...

TittisTrädgård sa...

Det var en rejäl bänk! Håller med om att det är snyggt med svarta accenter i trädgården./Kram Titti

Laila sa...

Ja tack, gärna svart marktegel! Att det blev mörkgrå granitplattor hos oss beror på att båda uteplatserna är omgivna av urberg så att formen är oregelbunden och då är det lättare att ansluta med de oregelbundna plattorna. Man måste lyssna på sin trädgård!
Ha det gott!/Laila

Mina Gröna Tankar sa...

Det är ett sådant fantastiskt vackert material. Trädgården får en nyregnad fuktig känsla av det sotigt mörka......jummi!