27 februari, 2013

Februarifavorit

Man kan tycka att vintern borde innebära en massa extra overksam inomhustid som kan ägnas åt att pyssla om sin trädgårdsblogg. Konstigt nog verkar fallet inte vara så.

Men här och nu tar jag mig i kragen och skämmer bort bloggen med ett färskt inlägg.

Gröna grannar

Varför inte sätta igång med att utse månadens favorit i Annas utmaning? Kan inte påstå att de stod på kö ute i trädgården och viftade uppmärksamhetskrävande. Snarare kändes det ganska ödsligt när jag tog en sväng runt februariträdgårdens planteringar.

Februarifavoriten

Den enda gnutta grönt som fanns att uppbåda hittade jag vid verandans stentrappa. Två små individer bär hela trädgårdens vintergröna prakt på sina axlar. Ett ganska blygsamt buxbomsklot, för tillfället rufsigt friserat av någon fyrfota trädgårdsbesökare. Men det blir grannen till klotet som vinner kampen om februaris favoritskap. Ett gäng prydliga rosetter av taklök i sin kruka. Med sina gröna knubbiga blad känns det som om taklöken spjärnar emot vintern allt vad den orkar genom att trotsigt se likadan ut hela köldperioden lång.

Också vid trappans fot, i breda fogar, håller ett gäng rosetter till. Tyvärr är de just nu inte fotograferingsbara eftersom de trotsar vintern under snötäcket.

Alltså; februarifavoriten hos Spirande grönt blir lilla Sempervivum tectorum, taklök!

1 kommentar:

samson sa...

taklök är en fantastisk liten kämpe
ett bra val
ha det så bra
maggan