06 februari, 2013

Refug

På mitt kommunala dagtidsjobb sitter jag och lurar på en refugplantering. Det är tufft för de stackars växterna att leva sitt liv i trafikmiljö. Torrt, smutsigt och ibland saltigt. Därför vill det till att välja robusta och tåliga växter. Här får sikten för de förbipasserande cyklisterna inte skymmas av stora praktfulla pjäser. Dessutom finns det en stor och hungrig hjortbefolkning som krymper växturvalet lite till.

I detta fall ska det ganska nya och (i kommunen) oanvända lilla blåbärstryet ANJA testas. Blåbärstry Lonicera caerulea var. kamtschatica ANJA® E ingår I E-plantssortimentet. En låg och bredvuxen marktäckande buske som får ljusgula små blommor och gul höstfärg. I somras provsmakade jag Anjas blåa bär, de är goda och precis som namnet antyder påminner de om blåbär. Dock ska man kanske inte skörda just de som vuxit i en refug.


 ANJA kommer att placeras i refugens ytterkant, ungefär som en liten innefattningshäck. Innanför blir det jättedaggkåpa och kärleksört av sorten ‘Matrona’ i slumpvis blandning. Perennvalet hänger dessutom ihop med en annan plantering som finns på ortens tågstation. Sen blir det kirgislök Allium aflatunense ‘Purple Sensation’ som strössel över det hela. En enkel, men förhoppningsvis effektfull, plantering till glädje för förbisvischande cyklister och bilburna trafikanter.

Ha en fortsatt finfin vecka, gott folk!

Foto av blåbärstry från E-planta, övrigt är eget material.

3 kommentarer:

Mycket annat & lite betong sa...

Det låter snyggt! Särskilt med kirgislöken till också! Men tycker inte hjortarna om kärleksörten? Mina blev uppätna av rådjuren i somras...

Trevlig kväll!
Agneta

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Det låter som en riktigt snygg plantering! Och ett toppen-jobb du har som får sitta och planera planteringar på dagarna :-)

/Annika

Anonym sa...

Låter som en både klok och snygg plantering. Men jag undrar detsamma som Agneta... Hos oss är kärleksörten det första som ryker på höstarna när rådjuren kommer...
Ha en finfin helg!
Kram,
Anna-Karin