03 augusti, 2013

Anpassningsbar

Igår spatserade jag i Mariestad på en gata alldeles intill skolan där det bedrivs trädgårdsutbildning. I planteringen som gränsar till skolans område har man under fullvuxna träd försökt etablera olika marktäckare, vilket inte är det lättaste. Läget blir både skuggigt och torrt. Men i en sektion stod frodiga plantor och bildade en tät och ogenomtränglig matta. (Som jag förevigade med mobilkameran, i desperat behov av linsrengöring ser jag nu.)


Vem är då detta, som är fullkomligt nöjd med sin till synes besvärliga lott i livet?

Jo, gulplister Lamium galeobdolon. Gulplister är i allmänhet inte så kinkig med sin omgivning, och är speciellt tålig för skuggiga lägen. Blir upp till 25 cm hög, har dekorativt tecknade blad och blommar med gula blommor under försommaren. Ett tips för besvärliga lägen!

Dock ska man veta om att gulplister med sina utlöpare kan vara rätt så invasiv, dvs sprider sig villigt.

Dekorativa blad hos gulplister Lamium galeobdolon, 
möjligen namnsorten 'Herman's Pride'.

Ha en toppenhelg i augustisolen!

2 kommentarer:

Anja sa...

Bilderna är rena poesin!
Gulplister m.fl. liknande invasiva marktäckare är rena räddare i nöden för somliga och rena döden för andra.../Anja

Millas Trädgård sa...

Plister är finemang! Jag har både rosa och vita hemma och även din gulplister 'Herman´s Pride med sina vackra blad. Just den sorten förälskade jag mig i vid ett besök i en trädgård under trädgårdsrundan för några år sedan. Den är ganska lydig än så länge och håller sig på sin plats...

Må så gott!
Kram
Milla