03 mars, 2010

Eeh, vad heter det nu, eeh...

Ja, det där med att komma ihåg namn och sedan hålla reda på dem är inte alltid det lättaste. Särskilt inte när det gäller det sällan talade språket latin. Och att det dessutom byts namn lite då och då, när man upptäcker nya släktskap, hittar en annan äldre auktor (namngivande botanist) eller något annat omvälvande, gör det inte lättare.

Så när du står där och förvirrat undrar: Lamprocapnos spectabilis, vad tusan är det? Då ska du vända dig till den store och vise SKUD. Där finns alla svar och evig upplysning.

SKUD, vars hela namn skrivs Svensk Kulturväxtdatabas, kommer vänligt och allvetande ge dig svaren du söker. Sinnesron sänker sig över dig när du inser att Dicentra spectabilis, som sedan länge suttit hårt inpluggad i hjärnbarken, är den du söker. Lamprocapnos, den rackaren, är en sådan där namnbytare!


SKUD finns också i bokform, Våra kulturväxters namn, ursprung och användning. Det är en tryckt version av databasen och tar upp de viktigaste växterna från denna. Kanske något att placera på nattduksbordet för att bringa ordning när en växttoks trassliga feberdrömmar blir för ihopnystade och mardrömssvettiga?

6 kommentarer:

Jenny på landet sa...

Ja där fick jag lära mig något nytt! Hade inte en aning att Borstnejlika hade bytt latinskt namn. Boken är en riktig bibel. Jag för min del hade önskat bilder också men det hade ju inte fungerat. Då hade det blivit flera volymer.

Fröken Fräken sa...

Jag har nog jobbigt med att komma ihåg de svenska namnen på olika växter.. ja, ibland kommer jag inte ens ihåg namnet på mina kollegor... ;-D

Spirande grönt - sa...

Jenny - Så sant, en riktig bibel.

Fröken Fräken - Livet är tufft för alla oss som blivit lätt senila i förtid:)

Rebecca

Vita rosor och förgätmigej sa...

*hihi* Jag har redan gett upp det där! Rosa ros, lila blomma... så långt sträcker jag mig i min beskrivning av växter. Min skalle är förvirrad nog som det är!
Kram/ Anna

Charlotte sa...

Jag är hopplös på att komma ihåg växters namn. Har åtminstone bestämt mig att göra en viss antsträngning genom att föra lite anteckningar och dokumentera med bilder.

Välkommen till min blogg också!

/norrlandshälsningar
Charlotte

Tre trädgårdar sa...

Blev inspirerad att läsa lite mer latin och damma av kunskaperna... Ska leta fram boken i bokhyllan och lägga den på nattduksbordet! ;)

Tack för en härlig blogg!

Sofia