13 juni, 2010

Identifiering av trädgårdens bråkstakar

Visst är det synd att man ibland i bara farten råkar förpassa blivande blomsterprakt till livet efter detta. Att de små hjärtbladen aldrig får växa upp till en reslig spira av fingerborgsblomma eller aldrig får chansen att fladdra med sina tunna vallmokronblad mot sommarsolen.

Men att spara alla små frösådda gröna nykomlingar går ju inte heller. För vem vill ha vräkig svinmålla armbågande sig fram i perennplanteringen eller sliskig snärjmåra fingrande på allt i sin väg. Så om det är någon mer än jag som ibland kan behöva lite assistans i att skilja framtida skönheter från framtida besvär kommer här ett boktips:


Ogräs på åker och i trädgård av Bengt Weidow. Här finns bilder och beskrivning av vanliga ogräs i olika tillväxtstadier. Kan vara en bra hjälp för snabb identifiering och omhändertagande av potentiella trädgårdsbråkstakar.

6 kommentarer:

Frøken Solhat sa...

Det lyder som en ide med en ukrudtsbog.......hver plante til sin tid og på sin plads :0)

Madame C sa...

Oh, tack för ett bra tips! Tusen tack också för tipset om bloggen Kärleksstigen. Banne mig om den ljusrosa rosen inte är en 'Husmoder'!
Ha det trädgårdsgott,
Charlotta

Systrarna Hjertén sa...

Bra tips!
/Frida

Laila sa...

Den boken måste jag titta närmare på. Visserligen känner jag efter drygt 40 år som odlare igen de flesta inkräktarna så fort de tittar fram men förhoppningsvis kan man alltid lära sig något nytt.

skogslunden sa...

Ibland är ju bråkstakarna så vackra också, så att man inte vill ta bort dem. Och vips så tar de över hela rabatten. Tex mynta...
Hälsningar
Jennie

•lotta på solrum• sa...

va bra! särskilt bra för en som inte kan alla ogräs. och så man inte råkar dra upp rariteterna!