25 juli, 2010

Felköp?

Att möjligheten att göra ett riktigt fynd ofta leder till förhastade handlingar och något ogenomtänkta beslut torde de flesta någon gång ha erfarit. Vissa oftare än andra. Här följer en sådan historia.

Klematisen ’Madame le Coultre’ , med stora snövita blommor, har länge stått på önskelistan. Så en dag i slutet av förra sommaren hos den närmsta handelsträdgården råkade ett bord med skylten Klematis 39 kr komma i min väg. Där i den ganska sorgsna samlingen fanns en ’Madame’ med initialen C. Taget, inget att fundera på! Att hon var fin och frodig, särskilt i jämförelse med sina olycksystrar på reabordet, gjorde fyndet fulländat.

Väl hemma, med ett fyndrus som börjat klinga av, granskades etiketten av något mer kritiska ögon. Vänta nu här. ’Madame Julia Correvon’!? Röda blommor!? Gruvlig besvikelse.


Aningen tveksamt erbjöds nyanlända Julia en hörnplats vid lilla trädgårdsförrådet. Erkänner villigt att starka tvivel hystes huruvida den färgstarka madammen skulle samsas med den likaledes röda väggen, dock i nyansen falu.


Såhär sommaren efter fyndfiaskot och med ett blommande facit i hand, kan jag inte låta bli att tycka om lilla Julia Correvon. Hon ser drömsk ut, nästan lite skir i sin uppenbarelse och samsas förvånansvärt bra med sin faluröda fond.
Men madame C med de stora vita blommorna fortsätter att trona på klematisönskelistan.

11 kommentarer:

Systrarna Hjertén sa...

Jättefin! Ingen aning om vad mina clematisar heter...blommar gör de inte heller, så namnen kanske kvittar!!

Mvh
Frida

NataljaOblonskaja sa...

Hon var ju underbar, och vilken vacker struktur hon hade på kronbladen.

Anita sa...

Jag kan lova att du kommer att få glädje av din Madame Julia Correvon. Jag har en och hon är varje år helt översållad av blommor och blommar till långt in på hösten. Hon är så tacksam att jag faktiskt har köpt en till i år.

Och nu ska jag berätta om min erfarenhet av den andra "Madamen" ... le Coultre. Trodde jag köpte den förra året. Det stod i varje fall det på etiketten. I år blommade hon för första gången, jättetidigt och bara i en dryg vecka. Jodå, blommorna var vita men det var definitivt inte Madame le Coultre. Hon verkar vara svårfångad.

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Snyggt, och vackert berättat!
Ha en go söndagskvällning! Hillevi

Tiger sa...

Ibland kan även misstagen bli riktiga vinnare! Snyggt klätterstöd har hon också, madamen!

Sommarhälsningar
Elisabet

skogslunden sa...

Har inte heller en aning om vad min klematis heter, men den är fasligt lik din Madame Julia Correvon:)
Ha det gott! /Jennie

Charlotte sa...

Det gäller att anpassa sig..... Överraskningar är väl kul !? Nja..... Din julia är superfin, men jag förstår att du blev något snopen... Som jag och mina svarta stockrosor som verkar bli vita och rosa... hrmmm...

Ja, ja... det är bara att ta nya tag....

Ha det bra!
Kram Charlotte

Vita rosor och förgätmigej sa...

Vilken söt liten fröken du fick fatt i! Ser näpen ut där hon hänger i sitt vackra stöd... Visst har man gjort ett och annat felköp genom åren men inget som blivit så lyckat som ditt! :0)

Kram/ Anna

Sophia Callmer sa...

Julia ser ut som ett bra misstag, och rött till rött ser ut att funka fint. Men jag förstår din besvikelse, jag har gjort liknande "misstag"..
ha det gott/Sophia

Madame C sa...

Aha! Madame C?! Min namne? *fniss*
Det var ett vackert felköp. Madame le Coultre är ju inte precis svår att få tag i. Hade en när vi bodde i Malmö och hon klättrade så fint i ett plommonträd.
Ha det gott,
Charlotta

Annika Christensen sa...

Härlig historia som jag tror mig känna igen mig i. Sånt händer det är bara att vänja sig liksom.
Fin är den i vilket fall som.
Annika