21 oktober, 2011

Heltäckningsmatta

För trädgårdsägaren med stora ytor och litet tålamod kanske perennmatta kan vara något?

Leptinella dioica, grönkutola

Principen är densamma som för gräsmatta på rulle. Plantorna är etablerade på en stomme av kokosfiber, som gör mattan stabil. En klar fördel om man exempelvis vill klä in en slänt.

 Geranium x cantabrigiense ’Biokovo’ biokovonäva

Ett annat stort plus är ju att man simsalabim har ett härligt tätt och täckande perennhav. Svårt för de rackarns små ogräsen att hitta ledig plats, med andra ord.

 Potentilla x tonguei, saffransfingerört 

Mattorna finns hos Veg Tech . Inte bara "standardperenner", vilket man kanske skulle kunna tro. Hittade lite roligheter som saffransfingerört, bergormrot och månadssmultron.

 Bistorta affinis 'Darjeeling Red', bergormrot

En blommande heltäckningsmatta kan väl aldrig vara fel?

Bilder från Veg Tech 

3 kommentarer:

Mina Gröna Tankar sa...

Oj, vad smidigt. Fast jag tror att jag håller mig till småpillet med plantering ist. Det är tjusningen för mig. Hade jag däremot varit anläggare av trädgårdar i yrkeslivet hade jag nog älskat denna uppfinning!!

Ester sa...

Smart! Måste vara kanon i branta slänter. Fast det vill till att man inte behöver flytta något...inte helt lätt att få ner spaden i kokosmattan;)
Må så Gott!
Ester

Acchleja-Carro sa...

Har funderat på något i den stilen till min problematiska slänt, och nu när jag läser att det finns färdiga med växter känner jag att en slänt med månadssmultron vore toppen! Måste undersökas vidare...
Tack för tipset! /Caroline