20 februari, 2010

Idéträdgård anno 2007, Skånsk Trädgård

Apropå förra inlägget om mässan Skånsk Trädgård har jag rotat fram några bilder ur arkivet. Året är 2007, den store Carl von Linné firar 300 år och landskapsingenjörsstudenterna i årskurs två får i uppdrag att skapa idéträdgårdar till hans ära. Undertecknad får, glad i hågen, designa och formge en av dessa idéträdgårdar. Flitiga kursare hjälper till med byggandet (och rivandet, inte att förglömma). Här följer en bit kompaktkameradokumentation av det färdiga resultatet: Urbant och Lantligt.


Det blir inte alltid riktigt som man tänkt sig, men det kan vara skoj ändå. En av blomstersponsorerna lade mindre vikt vid de önskade blomfärgerna och skickade orange liljor istället för vita. Och ranunklarna skulle egentligen varit tulpaner. Att det svarta smidesstaketet inte behagade anlända mer än några minuter före fotografer och journalister släpptes in för pressvisning skapade lätt panik i lägret. Men som sagt skoj var det ändå.



Idéskissen syns (knappt) ovan. Min tanke bakom utformningen av idéträdgården Urbant och Lantligt lät något i stil med: ”Trädgården Urbant och Lantligt är inspirerad av Linnés sätt att obehindrat rör sig mellan stad och landsbygd. Han var akademiker i Uppsala men hade hjärtat i naturen. Förhoppningsvis ska denna trädgård ge inspiration och nya tankar till trädgårds- balkong och växthusägare, vare sig de bor på landet eller i staden. Steget däremellan behöver inte vara så långt, som synes följer man bara grusgången.”

Inga kommentarer: