20 februari, 2010

Helenas hörna

Mästarrabatten skapas av proffs och konstnärer inom trädgårdsområdet. Årligen presenteras en ny Mästarrabatt anpassad för den vanliga hemträdgården. Det är fritt fram att använda hela konceptet, låna de delar som passar bäst i den egna trädgården eller helt enkelt bara låta sig inspireras och skapa egna kompositioner.

Årets mästare heter Helena Åhlund och är trädgårdsdesigner med egna företaget Trädgårdsmakaren. Hörnan som Helena har skapat för Mästarrabatten 2010 är en plantering för halvskuggigt läge och fuktighetshållande, väldränerad jord. Växterna bjuder på en lång blomsäsong som startar med pärlhyacinth Muscari botryoides 'Album' och tulpan för att avslutas framåt hösten med stor höstanemon Anemone hybrida 'Köningin Charlotte' och höstsilverax Actaea simplex 'Pink Spike'.

Jag tycker att det är en finstämd plantering med härlig färgskala. Vilsam att titta på, men de olika variegerade och mörka bladen gör den ändå spännande. För tillfället är undertecknad extra förtjust i det ljust rosa och lila tillsammans med purpurfärgade bladverk. (Som synes i Spirande grönt komponerar.)

Några av de härliga växter som Helena använt sig av är: fläder Sambucus nigra BLACK LACE (’Eva’) nr 3. Stjärnakleja Aquilegia vulgaris var. stellata ’White Barlow’ nr 5. Krypblågull Polemonium reptans ’Stairway to Heaven’ nr 8. Skuggviolruta Thalictrum rochebrunianum nr 11.

Fullständig växtlista och mer information om både planteringen och skaparen finns på Mästarrabattens hemsida. Varifrån bilderna i detta inlägg även är lånade.

1 kommentar:

Möllebacken sa...

Verkligen harmonisk rabatt, snyggt mot det vita i bakgrunden och singeln framför. Kunde vara något för mig då våran trädgård ligger i söderläge.
Ha en trevlig helg
/ Pella