19 februari, 2010

Spirande grönt komponerar

I samma sekund som blicken föll på palettbladet ’Black Prince’ började hjärnan komponera och matcha. Leta och bläddra fram och tillbaka i den mentala växtbanken efter möjliga samplanteringspartners och färgkombinationer. Sådana utmaningar får min tankecentral att gå på högvarv. Den kreativa ådran att göra glädjekrumbukter och slå knut på sig själv i ren upphetsning. Så för att kanalisera en gnutta av denna skaparaktivitet startas härmed en helt egen bloggkategori: Spirande grönt komponerar.

Kategorin kommer att rymma växtkombinationer, materialmöten som förhöjer, färgnyanser som harmonierar och lite annat som enligt min mening blir delar i en vacker helhet. Hoppas att mina påhitt kanske faller någon mer i smaken och kan vara till inspiration.

Här följer första Spirande grönt komponerar, håll till godo! (Självklart har den mörke prinsen en framträdande roll, i kraft av inspiratör till kategorin.)

Solenostemon scutellarioides ’Black Prince’ – palettblad
Gaura lindheimeri - sommarljus
Grå urna, i gjutjärn (som här) eller betongDe dovt purpurfärgade, nästan svarta bladen ger palettbladet ett dramatisk och ganska robust uttryck. Sommarljuset däremot har väna ljust rosa blommorna som svävar graciöst på tunna strån. Kombinationen av de två ger spänning och kontrast i planteringen men hålls samtidigt ihop av den dämpade färgskalan. Det grå planteringskärlet låter växternas färger framträda tydligt och skapar en mild, lite daggig, känsla i hela arrangemanget.

Bilder: Sommarljus – Blomsterfrämjandet. Palettblad – Plantbutiken.se. Gjutjärnsurna – Horto Décor.

Inga kommentarer: