19 februari, 2010

Nytt År, Ny Blogg och Nya Gröna Äventyr!

Visst passar det alldeles utmärkt att börja det nya året, 2010, med Årets Perenn!? Visserligen ingen purfärsk nyhet, men det är ju trots allt inte förrän nu den koreanska plymspireans år börjar.

Det är alltså den förtjusande koreanska plymspirean Aruncus aethusifolius som av Perennagruppen utsetts till Årets Perenn 2010. En liten grön rund kudde, skir men ändå kompakt, nästan klappvänlig. Ytterst samarbetsvillig och förnöjd med sin lott i livet, såväl i det solbelysta stenpartiet som i den fuktiga skuggan av de stora träden. Nyttja masseffekten och du får en tät heltäckningsmatta att breda ut under trädgårdens större pjäser. Eller låt enstaka plantor få spela huvudrollen i en mer detaljerad och småskalig komposition.På små röda stjälkar vippar de gräddfärgade blommorna under sommarmånaderna juni och juli. När kyligare årstider nalkas förvandlas de små ormbunkslika bladen till ett vackert höstfyrverkeri i olika nyanser av sprakande rött och en gnutta gult.

Denna lilla sydkorean kom till oss av en lycklig slump. Året 1976 var en svensk landskapsarkitekt, Tomas Lagerström, på expedition för att finna nya lignoser (vedartade växter) till sortimentet hemma i vår fjällhöga nord. Med vaket öga upptäckte han en intressant lågväxande ört, varpå frön från denna följde med på återresan. Det är tack vare dessa frön vi nu kan njuta av den allsidiga och användbara koreanska plymspirean i den egna täppan, långt från Mount Halla - Sydkorea.

Så om du inte redan lärt känna den koreanska plymspirean, passa på att göra det under2010! Det är en angenäm liten bekantskap.

En mer ingående presentation av den koreanska plymspirean finns att läsa hos Perennagruppen.
(foto: Rickard Nordström)

Inga kommentarer: