19 februari, 2010

Berest trädgård


Rutten för den ovanligt beresta trädgården ”En hyllning till Linné” startade 2007 i London och Chelsea Flower Show. Den vackra och stämningsfulla trädgården, signerad välkände Ulf Nordfjell, kammade här hem guldmedalj. Trädgården gjorde succé både bland experter och allmänhet.

Tallar, lingonris, granit och annat som krävs för att skapa känslan av sval svensk natur stuvades sedan ner i stora kofferten. Eller lingonris kanske går som handbagage?

Alla (någorlunda växtintresserade i alla fall) som gästar Götet bör väl någon gång besöka Göteborgs Botaniska Trädgård. Så gjorde också den resande trädgården. ”En hyllning till Linné” trivdes och stannade på västkusten även 2008 och 2009.

Trädgårdar är vanligtvis ganska hemkära, stillsamma och inte mycket för det där med turistande och äventyr i fjärran land. Därför blir tredje anhalten på resan också slutdestination. En passande plats att dra sig tillbaka på har trädgården funnit i de småländska skogarna, Linnés hemtrakter. Växjö är det som ser till att trädgården får ett permanent hem och behagligt liv. På bloggen Linnéträdgården Växjö dokumenteras det spännande arbetet med återuppbyggandet. I maj är globe-trottandet definitivt slut, då sker invigning och fest för den resande trädgården som har kommit hem.

När tog du senast din trädgård på utflykt?

Bild från Göteborgs Botaniska Trädgård.

Inga kommentarer: