26 februari, 2010

Ekparkett i trädgården


Nåja, något blankpolerat salongsgolv är väl svårt att få till ute i det fria. Men trä i olika utföranden går alldeles utmärkt att använda som markbeläggning i trädgården. För att få så lång livslängd som möjligt på sin träbeläggning är det viktigt att välja rätt sorts trä. Av våra inhemska trädslag är ek, lärk eller kådrik fur bäst lämpade. Kärnveden bör användas eftersom den är mest beständig.

Trä är antagligen inte det optimala materialvalet för garageuppfarten eller huvudentrén. Till trädgårdens frekvent trafikerade ytor är det kanske säkrast att välja mer halksäkra alternativ. Detta för att slippa riskera liv och lem i ruskiga omkullkörningsincidenter. Vått trä tenderar som bekant att bli något slipprigt. Just slipprighet kan vara en dålig kombination med exempelvis farmors besökande lårbenshals.

För de små stigarna som leder in i ditt frodiga wooland kan en trägång ge känslan av att promenera rakt in i sagans gammelskog. Eller som en helt naturlig och diskret smitväg genom den prunkande perennplanteringen. Trä kan vara ett vackert, kreativt och fantasieggande beläggningsmaterial som på ett naturligt sätt harmonierar fint med omgivande grönskan.


Om känslan av ådrat trä står på önskelistan men det ändå känns som ett allt för halt eller obeständigt material. Då finns det alternativ. Starka har i sitt sortiment betongplattan Bradstone Woodstone som är en tämligen naturlik kopia av the real deal.

Foto: överst Sture Koinberg. Mitten katy elliot. Nederst Starka

5 kommentarer:

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Naturligt åldrat trä och sten, kan det bli vackrare? Fina bilder du hittat:-)

Trevlig helg, H.

nilla|utanpunkt sa...

Den översta bilden känner jag igen, men minns inte trädgården. En läcker modern variant på den klassiska svenska spången! Vilken fin blogg du har, vill jag se mera av. Och välkommen till min nya.

På återseende!

Med fingrarna i (j)orden sa...

Vilken mysig blogg du har. Jag lägger till dig på min lista så jag inte missar några inlägg i framtiden.
Eva

Madame C sa...

Oj, trä av sten! Vad spännande. Det skulle jag vilja ha i ett framtida orangeri. Kan det bli snyggt tror du? Ha en skön lördagkväll,
Charlotta

Vita rosor och förgätmigej sa...

Jag tackar ödmukast för dina tips. Ger så mycket idéer som man kanske inte skulle ha tänkt på annars... Håller som bäst på att planera ihop vår gamla och nya trädgård eftersom vi nyligen byggt nytt på en tidigare outnyttjad del av tomten. Mycket trevlig och inspirerande blogg du har! Hit kommer jag tillbaka.
Kram/ Anna