05 december, 2011

Avskärmad

När datorn bestämt sig för att kvickna till, ja då tyckte internetuppkopplingen att det var dags att spendera helgen på annat håll. Nåväl, det var tydligen bara en weekendsemester så nu är ordningen återställd. Och jag tar tillfället i akt och knåpar ihop ett nytt inlägg. Det verkar ju gälla att passa på när tekniken är på hyfsat humör och cyberrymden finns inom räckhåll.

Så här på vintern framträder trädgårdens stomme och struktur extra tydligt. Alla fluffiga perenner och svällande planteringar drar sig tillbaka och lämnar träden i ensam ståtlig majestät. Häckarnas strikta linjer blir som raka steck på ett vitt A4. Och bland allt det visset platta talar murar och staket om var ett trädgårdsrum slutar och nästa tar vid. (Nu pratar vi alltså en normal december, när inte rosorna blommor och nävan fortfarande är grön.)

En sådan rumsdelare som ger trädgården form även på vintern är skärmen. Vanligtvis ser man dem från diverse stora byggvaruhus. Och jag har ofta ganska svårt för dessa färdigmoduler. De flesta modeller ser klumpiga ut, har fel proportioner och passar sällan till husets stil. Sen bidrar ju sällan tryckimpregnerat till ett mysigt intryck.

Men ek som åldras och grånar vackert i ett mer arbetat utförande, det skulle kanske kunna vara något för alla kräsna?


Ja, tack.

Tänk glöggparty innanför denna mjuka rundning. Trädgården ligger snövit och kal, den skyddande väggen ger ett krypin. Perfekt för eldkorg, lyktor, varma fällar och uppdukad värmande dryck. Kan ni känna stämningen i det vintriga trädgårdsrummet?Snyggt även som fond till planteringar. Men som vanligt, smakar det så kostar det.

Företaget som tillverkar heter Quercus Oak Fencing och håller till England. I Sverige finns skärmarna att få tag på hos Vansta Trädgård.

(Quercus = släktnamnet för ek, på latin)


Bilder från Qurcus Oak Fencing

5 kommentarer:

Pernilla/Spira Trädgårdsdesign sa...

Håller helt med om att byggvaruhusens skärmar sällan är lyckade. Särskilt den runda i ek var fin tycker jag...

Annika Christensen sa...

Absolut kan jag det super snyggt!
Alltid har man mer smak än pengar.
Ha det gott
Annika

Christina sa...

Skulle jag kunna tänka mej att ha! Nu när vår rosenpergola rasade i stormen!/Lila-Christina

EMMAS!- julkalender i bloggen sa...

Var gärna med i dagens lucka om du inte redan är de :D länk: http://eemma.se/2011/december/julkalender-lucka-nr-6.html#comment

Lotta sa...

Den var verkligen fin, den runda ekskärmen. Tyvärr alldeles för elegant för min skogsträdgård
Kram