30 april, 2010

Buddha och barr

Hos många framkallar barrväxter en rynkad näsa och lätta kräkreflexer. En bild av 70-talsträdgården målas snabbt upp för det inre. En stor och växande grön massa som slukar allt i sin väg; hus, entrégång, altan, solljus och grannens hund.

Klart man inte vill ha en sådan heffaklump av barr svällande på tomten.


(Bilderna föreställer försäljningsexponeringar av barrväxter som jag fick välja och leka fritt med. Kul!)

Men det finns också mycket roligt som kommer i barrig skepnad. I kombination med lövfällande träd och buskar och/eller perenner blir det en helt annans sorts plantering än de hundslukande från det glada 70-talet. Barrväxternas stora variation i färg och struktur kan ge nya och spännade trädgårdsupplevelser.

Tallen Pinus x schwerinii, med långa mjuka och klappvänliga barr, står i alla fall på min önskelista.

9 kommentarer:

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Trädgårdar med förvuxna barrväxts-planteringar från 70- och 80-talet är inte särskilt fina. Men, barrväxter är det. I lagom dos och på rätt sätt. Tycker mycket om barrväxter (har i och för sig inte så många), men blandar ganska friskt och kan ha dem både kruka och i perenn-rabatten...

Trevlig helg!
/Charlotte

Möllebacken sa...

Har varit emot barrväxter just på grund av 70-talskänslan. Men har börjat att ändra uppfattning. det är bara fantasin som sätter gränserna.
Ha en trevlig helg.
Pella

ullis sa...

Älskar barrisar! De ger trädgården en stomme och dessutom lite fägring på vintern, å sedan måste man ju inte bara ha kryptall och sockertoppsgran det finns ju enorma mängder med skönheter i olika former!
Har pinus x schwerinii å den är underbar!
Ha en skön 1:a maj! Kramar Ullis

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Håller med om schverinitallen!
Rostrasslet nedan är ju bara för piffigt!
Ha det!

Ester sa...

Jag gillade inte heller barrväxter, men har ändrat uppfattning om en del. De tillför form, färg och ger ett stadigt lugn åt mina ofta lite virriga perennplanteringar.
Må så Gott!
Ester

Unknown sa...

Rätt barr på rätt plats kan vara helt underbart vackert. Idag finns ju så mycket mer att välja på än på 70-talet också. Man behöver inte välja krypande Juniperus eller idegranar framför hela framsidan, som tur är.
Skulle gärna plantera en Pinus x schwerinii hos mig, bor nära en kyrkogård och där har de några stora vackra exemplar som jag brukar gå förbi och beundra.

Thorins Trädgård sa...

Barrväxter är ju fina på rätt plats och det finns ju så många ovanliga varianter som man vill ha!

Marit

gittan sa...

Nja... jag har ju lite svårt för just den där typen av växter. Men det är kanske inte så konstigt när trädgården som följde med huset bestod mestadels av just 70-tals trädgårdens favoriter. Vintergröna växter uppskattar jag men just dedär... får det att krypa i kroppen (sorry)

Arboarkticum sa...

Börjar man snegla på barravdelningen är risken stor att man snart är djupt nere i barrträsket! Det går faktiskt inte att motstå alla fantastiska personligheter bland barren, stora, små, vassa, mjuka, variegerade, ljusa, mörka, bredväxande, pelarformer - de har ALLT - och schweriniin är underbar. :-)