28 april, 2010

Pedagogiskt

Nu kommer en liten glimt från studiecirkeln Perennplantering - växtval och design.

Förutom vackra inspirationsbilder av perennkompositioner vill man ju klämma in lite matnyttigt också. Vikten av att välja rätt växt på rätt plats får demonstreras av en pedagogisk bildserie.


Samma plantering, men olika lägen beroende på byggnadens vinklar. I det soligaste läget trivs de värmeälskande och torktåliga lammöronen som bäst. Flocknävan håller sig lite i bakgrunden. I nästa läge är det inte fullt lika soligt, men fortfarande ljust. Här tar flocknävan över huvudrollen och puttar nästan ut lammörat. På den tredje bilden är läget skuggigt. Här är det daglilja och hosta som regerar.

Av denna lilla bildserie kan man lära sig att en perenns växtplats kan spänna över flera olika lägen och överleva i dessa lägen. Men den växt som är mest rätt för platsen kommer att bli fin och även kunna konkurrera ut de som inte har sin optimala växtplats just där.

En viktig aspekt att ha i åtanke när man planerar sina perennkompositioner och gröna stordåd.

4 kommentarer:

Systrarna Hjertén sa...

Bra skrivet, det tål verkligen att tänkas på! Det är sådana "minor" som amatörer som jag går på!!
Mvh
Frida

Ester sa...

Så sant, så sant! Det blir mindre jobb och vackrare växter när de växter på rätt plats. Önskar jag kunde tänka lite mer så när jag står där i trädgårdsbutiken med famnen full av impulsplantor... Det borde finnas en liten spärr som slår till och säger "Vänta nu lite, var ska de här stå, egentligen?".
Må så Gott!
Ester

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

I bland glömmer man bort själva placeringen av de perenner man köper. Man ser bara den fantastiska perennen och placerar den kanske endast efter utseende. Så kan det gå när man 'rycks med' och inte tänker efter. Bra påminnelse!

Ha' det gott!
/Charlotte

Börjelundskan sa...

...Åhh vad bra det är att läsa sånt här,...man behöver påminnas ofta. Jag är hopplös när jag ska handla växter, jag går oftast bara efter hur vackra dom är. Har hur många trädgårdsböcker som helst, och en massa utklipp från tidningar, och ändå kommer man hem med impulsköp.

Ha en härlig Valborg. Kram Cin